Styrelsen
Om klubben

 

Historik Järfälla TK


Historik Viksjö TK


 

Via en annons i lokaltidningarna i Järfälla 1962 kallade Mats Dahlberg alla som var intresserade av tennis till ett möte i Borgens ungdomsgård i Jakobsbergs centrum. JTK grundades och Mats valdes till klubbens första ordförande. Lasse Moren som senare under ca 20 år varit klubbens ordförande var med redan då och valdes till klubbmästare.

Under de första åren hade JTK ingen egen tennisbana. Under 1964  blev banorna i Vattmyra klara och året därpå invigdes det första inomhustältet. Wimbeldonsegraren i dubbel Sven Davidsson invigningsspelade.

Efter flera års diskussioner om att bygga en tennishall på Vattmyra startades ett unikt projekt tillsammans med kommunens fyra ishockeyklubbar. Detta samarbete ledde till att på hösten 1983 kunde SIAB hallen invigas. Invigningen var storartad och 1200 åskådare kunde från en specialbyggd fotbollsläktare på bana 3 titta på världstennis. Team SIAB med Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson spelade en uppvisningsdubbel och tränade med JTK s juniorer. En nöjd projektledare Anders Waxegård invigningstalade.

1992 stod fyra fina grusbanor färdiga och JTK kunder på nytt spela utetennis på egna banor.

1994 blev JTK av Svenska Tennisförbundet utsedd till Sveriges bästa juniortennisklubb

2001 gick JTK samman med Viksjö TK och bildade JÄRFÄLLA TENNIS.

Alltsedan 1962 har flera tusen ungdomar fått sin tidiga idrottsfostran inom JTK. De flesta har börjat med tennislekis och tennisskola för att sedan fortsätta med reguljär träning. De flesta har blivit duktiga motionsspelare, som alltjämt spelar tennis i Järfälla eller på annan ort. Många är de ungdomar som blivit elitspelare och ofta legat högt på landets rankinglistor. Åtskilliga distrikts och Sverigemästerskap har vunnits av JTKs tennisspelare. Tjejer och killar i åldrar mellan 10 och 70 år har årligen representerat Järfälla i Svenska Tennisförbundets olika serier.

En mycket stor del av JTKs stora framgångar kan tillskrivas de duktiga tränare, som klubben förfogat över. Bosse Eriksson tillsammans med Hasse Waxegård, Hasse Edlund, Mart Peterson och Abraham Sereke har i över 20 år utbildat och forstrat tennisungdomar i Järfälla.


Anders Waxegård
Det var i slutet av 1960-talet exploateringen av en ny stadsdel inom nuvarande Järfälla kommun tog sin början. Stadsdelen heter Viksjö.
Det var då en självklarhet för några tennisentusiaster att bilda en tennisklubb – Viksjö Tennisklubb.

Klubben bildades redan 1973 - i år skulle det firas 30års jubileum. Att detta jubileum hade firats ordentligt är jag övertygad om. Bredvid breddtennis hade Viksjö TK det sociala omgänget som en viktig del i verksamheten. Många fina fester, framför allt de första åren, lever kvar i mångas minnen.
Till en början spelades tennis på utomhus ishockeyrink, i olika tält och gymnastiksalar runt om i Jakobsberg och Kallhäll, oftast sena kvällstider, juniorer till 22:00 och vuxna ända fram till midnatt. På somrarna arrenderades grusbanorna på militärt område på Barkarby flygfält (tills Ikea tog över marken och byggde sitt varuhus på samma ställe).
Utvecklingen av klubben gick fort. Först med byggandet av ett tält med 2 banor, som stod färdigt 1979. Även om tältet ansågs som ett av det bättre kunde det bli rätt kallt och otrivsamt med kalla händer och ben, speciellt när oljan tog slut en svensk januaridag.

Den 31. Augusti 1985 kunde Ingela Thalén, dåvarande kommunalråd i Jakobsbergs kommun, inviga den första hallen med ytterligare 2 banor, läktare, duschutrymmen, reception och cafeteria.
Vilket lyft för klubben! Det var inne att vara medlem i Viksjö TK med långa köer som följd trots det höga medlemsantalet på som mest nästan 600 medlemmar (år 1986).
De populära interna tävlingarna som KM, Novembervasen etc. kunde nu anordnas på 4 banor under mycket bra förutsättningar.
Nu var det även dags att anordna externa tävlingar, en ungdomstävling skulle det vara. Vi hittade en lucka i det välfyllda tävlingsutbudet som fanns. Vi hoppades på ca 150 anmälningar till den första tävlingen, Viksjö Hafo Junior Cup – det blev 578 och de kom från hela Sverige, vilken utmaning! Det klarades av det året och alla åren som följde. De har faktiskt blivit en av Sveriges mest populära ungdomstävlingar och är det ännu idag (idag heter den Järfälla Hemglass Open).

Den andra hallen, som slutligen ersatte tältet invigdes 1995 av Mikael Freimuth, även han dåvarande kommunalråd i Järfälla kommun.
Vi som byggde upp Viksjö Tennisklubb är övertygade om att Viksjö-andan kommer inte bara att bibehållas utan att vidareutvecklas i den nya klubben Järfälla Tennissällskap.

 
Hans-Jörg Kuchler
HemNyheterOm klubbenMedlemssidanTennisskolaLänkarTävlingarVuxentennisStomkalender